STIL VOOR MABRI

STIL VOOR MABRI

Zaltbommel 10 april 2018

een terugblik op 21 juni 2015, ZDR midzomernacht halve marathon.

Ik ken ze bijna allemaal persoonlijk, de ongeduldig trappelende en springende hardlopers, deelnemers van deze tweede editie. Dit jaar zijn er ipv 21, 121 startnummers vergeven. Het startsein wordt gegeven, de groep komt in beweging. Op straat rijden fietsers roepend en bellend mee, een aantal van hen  zal de terugweg lopen, de duo-lopers. Langs het Waalkade zwaaien  enthousiastelingen en roepen de sporters na. 21 kilometer voor de boeg. Ineens zie ik een donkere jongen, die begint hard te lopen vanaf de Waalkade. Hij heeft geen startnummer, hij heeft ook geen hardloopkleding zoals onze lopers, maar een zware katoenen joggingbroek en een bruin leren jasje. Hij schuift tussen de lopers en ik raak hem uit het zicht.

Als ik even later ergens bij Hurwenen op de dijk sta te fotograferen zie ik hem weer. Onmiskenbaar met zijn donkere krullen en op zijn gelaat de breedste smile van de hele groep. Hij is aangesloten bij pacers Ella en Martin van de 1:55 groep en loopt soepel mee. Zijn bruin leren jack inmiddels wapperend om zijn middel, een mobieltje in de hand loopt hij met zeker zoveel plezier mee als de heel groep. Dit is duidelijk een ervaren loper, geen Nederlander, een nieuwe mogelijk tijdelijke inwoner van ons stadje. Ik besluit hem te laten lopen en niks te zeggen over het feit dat hij geen nummer draagt. Het is hem gegund. In Rossum, het keerpunt, bij de drankpost zie ik die vrolijke gast weer. Hij staat op een afstandje bij een boom te wachten tot iedereen klaar is met drinken. Ik beduid hem ook iets te nemen, klaarblijkelijk geen Nederlands sprekend neemt hij dankbaar een bekertje water aan.

Bij de finish in Zaltbommel probeer ik hem in het engels duidelijk te maken dat hij welkom is om eens met ons mee te komen trainen op dinsdagavond. Ik vermoed van zijn gezicht af te lezen dat hij ondanks zijn lach niet begrijpt wat ik zeg. Toch licht ik mijn mede-trainers in voor het geval hij eens aan zou sluiten, ook namens hen zal hij welkom zijn. Dat moment komt niet en we zien hem niet terug bij onze halve marathon.

Tot afgelopen jaar, april 2017, zie ik ineens deze hardloopvriend opduiken bij de promenadeloop. Grappig dat ik me er blij mee voel. Hij loopt dus nog wel, hij heeft zelfs een maat bij zich.. het is goed zo.

Van een kennis verneem ik dat hij Mabri heet, uit Eritrea. Inmiddels maakt hij zich heel behulpzaam in de Bommelerwaard en dat hij veel te vinden is in de Torentuin.

Ik begroet hem en hij lacht met zijn stralende smile terug.

Daar zal het helaas bij blijven;

Mabri Melake, zijn naam is sinds donderdag bekend. Mabri overleed afgelopen donderdag in Brakel als gevolg van een noodlottig ongeval.

De Zaltbommel DutchRunners zullen vanavond voor onze training even stilstaan bij Mabri, toen hij met ons meeliep de nacht in op 21 juni 2015. 

Karen de Bondt, voorzitter en trainer Zaltbommel DutchRunners

Hieronder fragment van de 2e editie van de MZNHM 2015 met Mabri (vanaf 3:43)

Meer over de ZDR Midzomerhalvemarathon KLIK hier