VERLICHTING VAN DE PUT EN BOMMELS LINT

VERLICHTING VAN DE PUT EN BOMMELS LINT

Na jaren van overleg met de gemeente, de buurtbewoners en belanghebbenden is het bijna klaar; het plan met de aanpassingen van de Tijningenplas, de Put. Er kan straks in de winter worden hard gelopen, in de zomer veilig zwemmen, er is een speciale hondenuitlaatplaats, etc.Voor ons hardlopers goed nieuws. Pieter Elias en Karen de Bondt hebben zich, uit naam van alle overige hardlopers in de Bommelerwaard, hard gemaakt voor de verlichting zodat wij allemaal eindelijk een lokatie zouden hebben in Zaltbommel om veilig en verantwoord training te kunnen geven aan onze loopgroepen in de donkere wintermaanden.

De werkzaamheden zijn inmiddels bijna afgerond, de lantaarns gaan binnenkort de grond in en de lijst van hardlooptrainers is bij de gemeente bekend. Zij krijgen een app waarmee zij de hogere lantaarns kunnen bedienen  en zodoende training in de avond of de vroege morgen kunnen geven aan hun loopgroepen. Deze trainers zijn Karen de Bondt, Pieter Elias, John van Rooij, Michel Schoon, Nout van der Velden en Peter Duvekot van de ZDR, de Fun2Run, CHiLLrunning, de BommelerwaardRunners en Loop.

HET BOMMELS LINT    Naast het plan van de verlichting van deze plas ligt er momenteel een compleet plan voor het Bommels Lint; een verlicht pad  met diverse verlichte trainingslocaties door Zaltbommel waar alles lopers veilig en verantwoord kunnen en durven lopen, ook zonder loopgroep. 

21 juni ZDRmidzomernachthalvemarathon

Zaltbommel telt minstens 600 hardlopers die al dan niet bij een hardloopgroep aangesloten zijn. Deze mensen treffen elkaar tijdens de diverse hardloopevenementen zoals de ZDR midzomernachthalvemarathon, waarbij alle mensen, ongeacht hun afkomst of loopgroep, gezamenlijk lopen. Al deze mensen trainen, na hun werk, in de winter op openbare weg, met gevaar voor eigen leven. Zij zoeken parkeerterreinen en ietwat verlichte straten. Zij vragen geen atletiekbaan, geen extra club… zij vragen om veilige paden, goed verlicht, zonder scheefliggende tegels.

De lopers dragen inmiddels allemaal verplicht lichthesjes, maar dat maakt het er niet veiliger op. Zo trainen onder andere de Zaltbommel DutchRunners regelmatig op het parkeerterrein aan de Beersteeg, echter sinds de bouw van de nieuwe woonwijk aan deze straat, staat het parkeerterrein vol auto’s en is het er een stuk minder veilig geworden. Het fietspad langs de geluidswal is ook gevaarlijk geworden sinds er kleine autootjes toegelaten worden en er regelmatig busjes over het pad scheuren, maar niet te spreken van de tractoren in oktober.

Dus is er door ondertekende eigenhandig een plan gemaakt en aan de gemeente voorgelegd. Een plan met voorbeelden van andere steden, met goed verlichte paden, veilige paden, Finse paden en paden zoals het lint in Utrecht, het sportgebied in Valencia, Eindhovense paden, Nijmegen, noem maar op. Ook Zaltbommel kan anno 2019 niet achterblijven met de gemeente en zegt graag mee te werken aan de gezondheid, vitaliteit, duurzaamheid van haar gemeente en haar mensen…Vandaar deze vraag de hardlopers te faciliteren middels een infrastructurele aanpassing. Het idee is een herkenbaar lint door Zaltbommel met daaraan diverse looppaden van 300 tot 400 meter, het lint en de diverse locaties zouden goede verlicht moeten zijn, zodat iedereen zicht er veilig voelt, elkaar vindt en met elkaar kan trainen. Ook voor de trainers zullen de trainingen een stuk overzichtelijker zijn en meer rust geven. Overlast zal er niet zijn, immers zijn de hardlopers veelal na 22u wel naar huis.

Het plan is in eerste instantie door de gemeente, wethouders Willem Posthouwer en Kees Zondag, omarmd, enthousiast ontvangen en momenteel ligt het plan bij de rekenkamer.
Vanuit ons de wens om (naast de Put) in september 2019 minstens 2 extra trainingslocaties toegevoegd te hebben aan het BOMMELS LINT.
Het verhaal wordt vervolgd.
sportieve groet
Karen de Bondt