Hardlopers Bommelerwaard lopen 382 km bij eerste ZDR Ekiden

Het is zondagochtend 13 juni 10 uur in de ochtend.  Hardlopers van verschillende hardloopgroepen uit de Bommelerwaard verzamelen zich bij boerderij Zonneveld aan de Veilingweg voor de eerste ZDR Ekiden. Het is een mooie zomerse ochtend en iedereen zit vol enthousiasme en positieve energie.

Het is een bont gezelschap. Verschillende kleuren teamkleding. Verschillende doelen en ambities. Eén ding hebben de lopers gemeen. En dat is de liefde voor de loopsport. De Zaltbommel Dutchrunners, de LOOP! Lady Runners, CHiLLrunning, een 2Rivers team en de Brandwijk Bommelerwaardrunners. Ze zijn allemaal op hun eigen manier verknocht aan het hardlopen.
Vandaag rennen ze samen een ekiden. Dat is een marathon die wordt gelopen in de vorm van een estafette. De oorsprong van de ekiden ligt in Japan. Vroeger werden in Japan belangrijke documenten door estafettelopers bezorgd. Het Japanse woord Ekiden betekent ‘plaats van bestemming’ in het Nederlands.

Er zijn vandaag negen teams van 6 personen die mee doen. Tijdens de ekiden loopt een individuele loper de afstand van 5, 10 of 7,2 kilometer. Samen rennen de 6 lopers van het team de magische marathon afstand van 42,2km. Alle negen teams samen rennen vandaag opgeteld 382,5km. Dat is van Zaltbommel naar Leeuwarden.. en terug. Maar zo ver weg gaan we vandaag niet. Het parcours is een ronde van exact 5 km, met het zonovergoten terras van boerderij Zonneveld als centrale plek van samenkomst om even uit te hijgen, samen een drankje te drinken en van een welverdiende lunch te genieten. De gastvrijheid van Linda de Groot en haar medewerkers en de gezelligheid van de boerderij maken het compleet.

De lopers rennen hun rondjes, alleen, in kleine groepjes of begeleid door fietsers. Bij het start- en wisselpunt wordt iedereen aangemoedigd en als het laatste rondje is voltooid worden de lopers onder luid applaus binnengehaald. Bij de finish wacht voor ieder team een kratje Two Rivers bier als beloning. Ter beschikking gesteld door de Two Rivers organisatie en Assurantiekantoor Den Otter. Het wordt door de deelnemers erg gewaardeerd.
Het inschrijfgeld wat de lopers hebben betaald voor de ekiden komt volledig ten goede aan de roparunpot van de Bommelerwaardrunners en het goede doel van de stichting Roparun, hulp aan mensen met kanker. Het eindbedrag is EUR 460,-. Een goed resultaat van een mooie, sportieve en gezellige dag.